FRIESE NAGELKAAS

In een aantal recepten op deze site wordt Friese nagelkaas gebruikt.
Daarover in dit artikel wat informatie.
 
 
 
Snijden van nagelkaas
Eerst even een tip.
Nagelkaas is hard, zeker als hij wat ouder is, dat maakt hem moeilijk te snijden. Dat kun je makkelijker maken door het volgende. 
In de eerste plaats moet de kaas niet te koud zijn. Kaas wordt meestal in de koelkast bewaard, maar dat maakt hem nog moeilijker te snijden. Het beste is een temperatuur tussen 12 en 15 graden. 
Verder helpt het als je de korst van kaas een stuk verwijdert. Omdat dat ook vaak nogal moeilijk is, kun je de korst iets zachter maken door er een tijdje een natte doek tegen te houden.
 
Dan is een goede kaasschaaf nodig, als het kan een gekartelde. Een goede kaasschaaf is de Milano van Boska. Die kun je bestellen bij (onder anderen)
KaasuitHolland.
 
 

Kaaskoppen

Nederlanders houden van hun koeien. Tachtig procent vindt een Nederlands landschap zonder koeien ondenkbaar. Dat bleek uit een enquête in 1995.
Meeste kaas uit Friesland
In Friesland is melkveehouderij toonaangevend. Het is ook de provincie die de meeste kaas produceert in Nederland. Wekelijks wordt er een grote veemarkt gehouden. Uit de tijd dat hier kaas werd verhandeld op de markten dateren de waaggebouwen van onder meer Leeuwarden (1596-98), Dokkum (1725), Franeker (1657) en Workum (1650).
 

In Leeuwarden, hoofdstad van de zuivelprovincie Friesland, is zelfs een standbeeld opgericht voor de melkkoe: "Us Mem" ("onze moeder") wordt ze genoemd.
 
 

Friese Nagelkaas

In Friesland was het traditie om uit magere melk kaas te maken. Die magere of grove kaas werd soms op smaak gebracht met groen sap van bijvoorbeeld peterselie en heette dan "grien tsiss" (groene kaas). Later ontstond de gewoonte om komijn en kruidnagelen toe te voegen in plaats van die groene kleurstof. Evenals de Leidse heeft deze kaas een apart recept dat een hard, droog, enigszins zurig produkt oplevert. Dankzij de kruidnagel is de smaak zeer pikant.
Kenmerkend is dat aan de kaasmelk verse karnemelk wordt toegevoegd en dat men de kaas afgedekt laat rijpen. Het meest opvallende verschil echter is dat de wrongel heel droog wordt afgewerkt en dat hij zelfs gemalen wordt. Ook het persen is een veel langduriger proces, onderbroken door broeiperiodes in heet water. Zijn bereidingswijze doet denken aan die van Engelse Cheddar.
Deze kaas wordt het best belegen of zelfs oud geconsumeerd. Na een half jaar rijpen bereiken geur en smaak hun volle kracht en een goed gerijpte Friese Nagelkaas is gemakkelijk te herkennen aan zijn harde, stugge korst.
Typische vorm: platcylindrisch wiel met een scherpe overgang van de opstaande zijde naar de vlakke onderkant en een ronde overgang naar de bovenkant.
Friese Nagelkaas is geen vette kaas en bestaat in twee vetgehaltes: 40 en 20 . Ondanks dit lage vetgehalte is deze kaas echter geen kurkdroge kaas. Dank zij een vrij hoog vochtigheidsgehalte heeft hij een vrij smedig zuivel.
Informatie over Nederlandse kaas
Uitgebreide informatie op de site over Nederlandse kaas.
Een site met recepten van gerechten met Nederlandse kaas.