VIERSCHAFT

Traditioneel


 

IngrediŽnten
- 250 gram gekookte gele woudbonen,
- 250 gram in ringen gesneden uien
- 250 gram in plakjes gesneden winterpeen
- 250 gram in plakken gesneden gerookt mager spek
- 250 gram grove gerookte worst
- 250 gram zure appels
- 50 gram reuzel of eventueel boter
- 600 gram geschilde in blokjes gesneden aardappels
- zout en peper

Als keukengerei zijn een vergiet, pan en mes nodig.
De bereidingstijd is ongeveer 35 minuten.

 
Bereiding
Was het spek met warm water.
Snijd het met een scherp mes in plakken van ongeveer een vinger breed.
Zet het spek op in 3 deciliter kokend water.
Doe vervolgens de uiringen en de stukjes wortel erbij.
Leg nadat het spek 15 minuten heeft gekookt, de worst in de pan en doe daar ook de bonen en de aardappelen in.
Strooi wat zout in de pan en voeg eventueel nog wat kooknat toe.
Zodra de inhoud van de pan kookt, draait u de warmtebron laag.
Laat alles in ongeveer 15/18 minuten gaar worden.
Schil de appels en verwijder het klokhuis.
Snijd de appels in niet te dunne schijven.
Neem de worst uit de pan. , o
Overgiet die met veel koud water waardoor het vel kan worden verwijderd.
Snijd de gevelde worst ook in plakken.
Schud de stukken appel en worst door het gerecht.
Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Doe vervolgens de reuzel of boter in de pan en laat het geheel voor het opdienen nog even goed warm worden.