BIJGERECHT VAN FRIESE WOUDBOONTJES

IngrediŽnten
- 400 gram Friese woudbonen
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- kruidenbundeltje van: laurierblaadje,lavas, tijm,rozemarijn en gekneusde
- peperkorrels
- maÔs-kiemolie
- 2 deciliter fond blanc
- Ĺ deciliter room
- 25 gram boter
- zout
- peper

Bereiding
Week de bonen een nacht in koud water.
Laat ze uitlekken.
Zet de bonen op met zoveel koud water dat ze onderstaan.
Voeg weinig zout of bouillontabletten toe.
Breng aan de kook en zet het vuur laag. 
Kook de bonen ca. 45 minuten op laag vuur.
(De kooktijd is afhankelijk van de leeftijd van de bonen maar als je er in prikt moet er nog een beetje weerstand zijn.)
Laat de bonen goed uitlekken.

Verwarm een scheutje maÔs-kiemolie.
Zweet hierin sjalot en knoflook aan zonder te kleuren.
Voeg het kruidenbundeltje, peper, zout en de boontjes toe.
Laat alles nog even zachtjes bakken.
Blus af met de kippenbouillon.
Laat de boontjes langzaam verder gaar worden en de bouillon helemaal "wegkoken".
Verwijder het kruidenbuiltje.
Voeg room en boter toe.
Breng zonodig verder op smaak met peper en zout.