Friese gerechten

De Friesen houden erg van genieten, zowel van hun omgeving als van hun eigen gerechten! Ze geven namelijk graag een eigen twist aan een bestaand gerecht. Wanneer je dus in Friesland op het terras zit, kun je echt iets typisch Fries bestellen.

Fryske sipelsop met nagelkaas

Dit is een Friese versie op de welbekende uiensoep, het zou uiteraard niet typisch Fries zijn als er geen nagelkaas aan te pas zou komen. Om deze uiensoep te bereiden heb je 1 kilo uien, 1 liter groente bouillon, 2 teentjes knoflook, 50 gram boter, tijm, brood, 500 gram Friese nagelkaas én 0,2 liter bruinbier nodig! Het is een aparte, maar heerlijke uiensoep met de smaak van kaas en bier, zeker het proberen waard.

Friese jachtschotel

Bij dit gerecht komt geen vlees aan te pas en het is typisch Nederlands. Het gerecht wordt voornamelijk met kruiden bereid. Om dit lekkere typisch Fries gerecht te maken heb je 1 kilo aardappelen, 200 ml melk, 200 gram Friese nagelkaas, halve groene kool, 1 ui, 1 teen knoflook, laurierblaadjes, paprikapoeder, nootmuskaat, kerrie, olijfolie, peper en zout nodig. Heb je teveel gemaakt? Geen probleem, want dit is een ideaal gerecht om meerdere dagen te eten of in te vriezen.

Snert

Wellicht een apart woord voor een gerecht, maar het betekend niets minder dan Friese erwtensoep. Dit gerecht kan op veel verschillende manieren gemaakt worden, echter blijft de basis altijd hetzelfde. Voor dit gerecht heb je 1 liter water, 200 gram schouderkarbonaden, 1 laurierblad, 125 gram gekookte rookworst, 250 gram spliterwten, 2 aardappelen, 150 gram winterpeen, 200 gram knolselderij, 1 prei, 1 ui, 20 gram bladselderij, zout en peper nodig. Tijdens de koude winterdag, na het schaatsen kun je heerlijk genieten van dit gerecht. Men zegt ook wel dat dit gerecht draait om gezelligheid en met elkaar genieten van de warmte op de koude dagen.

Friese kaassoesjes

De Friese kaassoesjes zijn ideale borrelhapjes, je kunt ze namelijk zowel koud als warm serveren. Tevens als je geen kaasliefhebber bent zul je dit hapje kunnen waarderen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is 35 gram bloem, 40 gram Friese nagelkaas, 20 gram boter, 1 ei, peper en zout. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om een pruimen dip saus erlangs te serveren om het gerecht helemaal compleet te maken. Hier heb je slechts 3 eetlepels pruimenjam en één eetlepel rodewijnazijn voor nodig.

Veel plezier bij het proberen van deze lekkere typisch Friese gerechten en eet smakelijk!

 

Cross Internet

Gerelateerde artikelen Terug naar Eten